top of page
bergen

Compassie

 

“Compassie is het natuurlijke vermogen om je betrokken te voelen bij pijn en lijden, met de wens om deze pijn en dit lijden in jezelf en anderen te verlichten en daarin verantwoordelijkheid te nemen." Dalai Lama

 

Compassie kun je hebben voor anderen, maar vooral ook voor jezelf. Compassie begint bij jou, bij zelfcompassie ofwel liefdevolle vriendelijkheid voor jezelf. Je behandelt jezelf als een goede vriend als je fouten maakt, faalt of als het leven moeilijk is. Juist op die momenten zijn we vaak streng en veroordelend voor onszelf, terwijl we eigenlijk zelfcompassie nodig hebben.

Zelfcompassie heeft haar wortels in het boeddhisme dat uitgaat van verbondenheid met jezelf en met anderen; en bestaat uit 3 elementen: vriendelijkheid voor onszelf,  het besef dat we er niet alleen voor staan, en aandacht voor dat wat er is.

 

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat zelfcompassie een belangrijk is voor psychologisch welzijn en dat zelfcompassie een positieve invloed heeft op levensvoldoening, emotionele intelligentie en verbondenheid. Daarnaast heeft zelfcompassie ook een positieve invloed op zelfkritiek, depressie, angst, piekeren en perfectionisme.  

Compassietraining

Mindfulness en compassie zijn als twee vleugels van een vogel’

Waar je met mindfulness met je aandacht en zonder oordeel in het hier en nu leert te zijn, is compassie de warmte waarmee je het hier en nu kunt vullen. Ze vullen elkaar zo mooi aan!

Daarom ligt daar de focus van de training in het begin van de training op zelfcompassie: liefdevolle vriendelijkheid voor jezelf. Door vanuit compassie met jezelf verbinding te maken, kun je het ook meenemen in jouw contact met anderen.

Je leert de wegen van het hart kennen en krijgt praktische tips hoe je dagelijks zelfcompassie kunt beoefenen.

De Mindfulness Based Self-Compassion-training (MBSC) bestaat uit 8 delen, met de volgende onderwerpen:

 1. De veilige haven

 2. Compassie als levensvriend

 3. De compassievolle metgezel

 4. De innerlijke criticus & de compassiestem

 5. De ronde tafel van mijn hart & de zon van compassie

 6. Het kompas van je hart

 7. Je verhaal je liefde geven

 8. Je liefde en compassie in de wereld brengen
   

Omdat er vraag was naar een compacte vorm van de training bied ik een training van 4 bijeenkomsten van 2 uur.  In de training werken we met verschillende meditaties en andersoortige oefeningen, je gaat dus ter plekke ervaren om vervolgens thuis verder te oefenen.

Praktisch:

 • Data: vrijdag 12 juni, vrijdag 19 juni, vrijdag 4 juli, vrijdag 10 juli van 13.00-15.00 uur.

 • Locatie: virtuele training.

 • Tarief particulieren €395,- inclusief BTW. Als de werkgever de training betaalt, is het bedrag exclusief BTW. 

 • Hierin is inbegrepen de intake, een werkboek, audiomaterialen.

 • Om de training te kunnen volgen, dien je enige meditatie en/of yoga ervaring te hebben. Als je een mindfulness-training hebt afgerond, is dit een mooie basis. Als dit niet het geval is, stemmen we daar samen over af. Er zijn immers veel meditatievormen en het gaat er met name om dat je je aandacht al enigszins getraind hebt.

 

Je kunt je belangstelling vast aangeven via mail of het contactformulier. 

 

Introductieworkshop "Eerste stap naar compassie"

Ben je geïnteresseerd, maar wil je liever eerst kijken of compassie bij je past? Er is vooraf aan de training een introductie workshop. Hierin kun je kennismaken met wat compassie inhoudt. We doen enkele hartmeditaties en de opbouw van de training wordt toegelicht. De kosten per persoon zijn € 50,- inclusief BTW. Als je je vervolgens inschrijft voor de volledige compassietraining, krijg je € 25,- korting.

Je kunt je belangstelling vast aangeven via mail of het contactformulier. 

Voor werkgevers

Als je als werkgever een compassie-training of workshop aan wilt bieden aan medewerkers, neem dan gerust contact  op om te kijken wat ik hierin kan betekenen. Het op maat samenstellen van een workshop behoort tot de mogelijkheden, daarbij kan ik aansluiten bij thema’s voor bijvoorbeeld een personeelsdag, conferentie of congres.

 

Samenwerking

De compassietraining organiseer ik regelmatig in samenwerking met mijn collega-trainer Maaike de Wilde. We kennen elkaar al jaren en zijn allebei ‘secret agents of love’, oftewel: we geven Heartfulness en compassie graag door! Neem een kijkje op haar website om meer over haar ervaring en achtergrond te lezen.

bottom of page